ФИФА потвърждава, че Световното първенство през 2026 г. ще включва 12 групи от по четири отбора

ФИФА обяви във вторник, че Световното първенство през 2026 г. – първото, което включва 48 отбора – ще съдържа 12 групи от по четири отбора. Промяната във формата ще означава, че Световното първенство ще скочи от 64 на 104 мача, което е увеличение от общо 40 мача.

С четири повече групи в сравнение с последния турнир (проведен в Катар миналата година ), промяната на формата ще означава, че отборите на първо и второ място във всяка група плюс осемте най-добри страни на трето място ще преминат към фазата на елиминациите.

Така ще има 32 отбора във втория кръг на следващото Световно първенство (което ще се проведе в Съединените щати, Мексико и Канада), добавяйки допълнителен нокаут кръг по пътя към финала.

Промяната следователно означава, че четирите отбора полуфиналисти ще изиграят общо осем мача, увеличавайки предишния максимум от седем мача, който беше в сила от 1974 г.

Решението беше взето от Съвета на ФИФА, заседаващ в Кигали, столицата на Руанда.

„Съветът на ФИФА единодушно одобри предложеното изменение на формата на състезанието за Световното първенство по футбол през 2026 г. от 16 групи от по три до 12 групи от по четири, като първите два и осемте най-добри отбора, класирани на трето място, преминават към кръг от 32“, каза ФИФА .

„Ревизираният формат намалява риска от тайни споразумения и гарантира, че всички отбори играят минимум три мача, като същевременно осигурява балансирано време за почивка между състезаващите се отбори.“

Първоначалният план за изданието през 2026 г. включваше общо 80 мача, но решението за увеличаване на броя на игрите до 104 беше одобрено от съвета на ФИФА на срещата във вторник.

Новият формат също ще се придържа към тегленето на четири отбора в група, след като предложението за група от три отбора беше отхвърлено поради опасения от тайно споразумение.

Органът ще проведе конгрес в африканската нация от четвъртък с президента на ФИФА Джани Инфантино (52), който се очаква да бъде преизбран за още един мандат до 2027 г.