Градовете домакини на СП 2026 със собствени спонсори

Градовете-домакини на Световното първенство по футбол през 2026 г. ще имат право да продават собствените си корпоративни спонсорства, за да помогнат за компенсиране на разходите за мачовете. Това съобщава Sport Business Journal.

Информацията беше потвърдена от комисията по търговско партньорство на Международната футболна федерация (ФИФА). Ръководителят му Ник Браун каза, че градовете, които ще бъдат домакини на Световното първенство през 2026 г., ще могат да привлекат местни компании, които да осигурят финансова подкрепа за събитията. Подобни назначения обаче няма да са свързани с търговската програма на FIFA.

Няколко други ръководители на комисии в градовете-домакини посочиха, че всеки град ще има право да регистрира до 10 такива компании. Те ще получат статут на „фенове“, подкрепящи усилията на домакина, и достъп до интелектуална собственост. Освен това ще бъде възможно да се привлекат посетители, като им се обещаят преференции в билетната програма.

ФИФА няма да позволи на местни спонсори да влязат на своя територия. Ще им бъде забранено да използват официалното лого на ФИФА и символите на Световната купа. Вместо това компаниите, предоставящи подкрепа на градовете домакини на Световната купа през 2022 г., ще имат правата да произвеждат свои собствени стоки, които ще бъдат до голяма степен различни от основната марка на турнира.

Подобен модел вече действа в американския футбол. Интелектуалните права на местни компании за финансова подкрепа се делегират от организационните комитети на градовете домакини на Super Bowl – финалния мач за титлата шампион на Националната футболна лига (NFL). Местните спонсори са ограничени да използват официални марки на NFL и Super Bowl.

Към момента ФИФА все още не е изпратила инструкции за прилагането на схемата за спонсорство на местната марка. Така например остава несъгласуван въпросът с участието им във фен фестивали. В същото време има вътрешна информация, че за една компания няма да бъдат разрешени повече от две транзакции с градовете домакини на Мондиал 2026. Това ограничение ще защити „стойността на всеобхватното спонсорство на ФИФА“.

Световното първенство през 2026 г. ще бъде домакин на 11 града в Съединените щати (Ню Йорк, Далас, Канзас Сити, Хюстън, Атланта, Лос Анджелис, Филаделфия, Сиатъл, Сан Франциско, Бостън, Маями). Турнирът ще се проведе и в Канада (Ванкувър, Торонто) и Мексико (Мексико Сити, Гуадалахара, Монтерей).

Хюстън се надява да събере между $65 милиона и $90 милиона от местната програма за спонсорство, според Sport Business Journal.Четири градски компании вече са изразили интерес да подкрепят турнира, но сделките са задържани в очакване на брифинг от FIFA.

Друга важна подробност сподели генералният директор на Спортния комитет на Хюстън Джанис Бърк. Според нея намиращите се в щата Тексас Хюстън и Далас имат предимство пред останалите американски градове, домакини на турнира. Факт е, че в Тексас има програма за възстановяване на разходите за големи събития. Други щати нямат тази възможност. В този смисъл готовността на ФИФА да позволи на градовете домакини да продават спонсорски права е голяма помощ.

„Северна Америка има различен подход, особено в сравнение с останалия свят, където се изписват чекове за събития като това, а управлението се извършва главно от федералното правителство“, каза Бърк.

Вашият коментар