Катар 2022

Световно първенство по футбол 2022 (араб. 2022 كأس العالم لكرة القدم‎, на англ. 2022 FIFA World Cup) е 22-то Световно първенство по футбол, чиято финална част се проведе от 20 ноември до 18 декември 2022 г. в Катар. Тази страна беше домакин на Световно първенство за първи път в историята си.

Освен това Световната купа се проведе за първи път в Близкия изток , а също така за първи път в Северното полукълбо се проведе през есента и зимата. Организаторът на Мондиал 2022 беше определен на 2 декември 2010 г. в Цюрих (Швейцария). Финалният мач се проведе на 18 декември 2022 г. на Националния стадион в Лусаил с капацитет 80 000 зрители. Поради силните летни горещини в Катар, това Световно първенство се проведе от края на ноември до средата на декември, което го прави първият турнир, който не се провежда през май, юни или юли; сроковете на първенството също бяха намалени – само 29 дни.

Националният отбор на Аржентина стана шампион за 3-ти път, като на финала победи отбора на Франция с дузпи (основен резултат 3:3). Бронзовият медал спечели отборът на Хърватия. Четвъртото място зае сензационно отборът на Мароко, който стана първият африкански и арабски отбор, постигнал такъв резултат.

Това е първото Световно първенство, провеждано някога в арабския свят, първото в абсолютна монархия и първото в страна с мюсюлманско мнозинство, и второто Световно първенство, което се провежда изцяло в Азия след турнира през 2002 г. в Република Корея и Япония. Освен това това е последното Световно първенство по футбол с 32 отбора във финалния етап. Въпреки шумния корупционен скандал, свързан с избора на страна домакин на Световното първенство през 2022 г., ФИФА отрече съобщенията за възможно прехвърляне на първенството от Катар

Вашият коментар