Колко ще спечелят домакините на Мондиал 2026

Световното първенство в Катар, особено последният му мач, даде много емоции и остави силен привкус. Феновете вече започват да обсъждат следващото Световно първенство – то ще се проведе от 8 юни до 3 юли 2026 г. в САЩ, Канада и Мексико. „Ведомости. Спорт” разказва какво се знае за турнира към момента.

48 отбора ще играят във финалния кръг на Мондиал 2026. Броят на участниците ще се промени за първи път от 1998 г. Тогавашният президент на Съюза на европейските футболни асоциации (УЕФА) Мишел Платини говори за разширяването на световното първенство през 2013 г. – той предложи да участват 40 отбора в световното първенство. Идеята беше подета от шефа на Международната футболна федерация (ФИФА) Джани Инфантино, който по време на предизборната си кампания обеща да увеличи броя на неевропейските отбори на световното първенство. През 2017 г. обещанието беше изпълнено. Сега квотите са разпределени по следния начин: Европа – 16 отбора, Африка – 9,5 (местните отбори ще играят междуконтинентални плейофи), Азия – 8,5, Северна и Централна Америка и Южна Америка – по 6,5, Океания – 1, пет.

Основната причина за разширяване на броя на участниците не е желанието да се предоставят повече възможности за хора от различни националности, а намерението да се печелят повече пари. През следващия четиригодишен цикъл ФИФА планира да получи $10 милиарда, което е с $2,5 милиарда повече от печалбата на федерацията за периода от 2018 до 2022 година. и 5,2 милиарда повече, отколкото е възможно да се получи за периода от 2014 до 2018 г. Увеличавайки броя на мачовете на Световното първенство по футбол, ФИФА ще получи повече печалба не само от спонсори, но и от телевизионни права, продажба на билети, стоки и т.н.

На Мондиал 2026 ще се изиграят 80 или 104 мача. Точната цифра все още не е известна, тъй като ФИФА все още не е решила схемата за провеждане на турнира. Първоначално беше планирано да се организират 16 групи от по три отбора, като двата най-добри от тях отиваха на 1/16-финалите. Напоследък обаче ФИФА обмисля промяна на формата, тъй като предложената схема има голям проблем: отборите няма да играят паралелно във времето, поради което има възможност за тайно споразумение. Например националните отбори ще решат, че е достатъчно да играят наравно помежду си и срещата ще загуби спортния си компонент.

Съдейки по публикации в медиите, ФИФА споделя този страх и сега клони към схема с 12 групи от по четирима участници – освен два отбора от всяка група, ще бъдат избрани осем най-добри отбора от трети линии за плейофите. При тази конфигурация броят на мачовете ще се увеличи от сегашните 64 на 104. Окончателното решение за схемата за провеждане на финалния етап на Световното първенство по футбол през 2026 г. трябва да бъде взето през следващата година.

Нетните приходи на страните от Северна Америка след световното може да достигнат $3-4 млрд. До тази цифра стигнаха анализатори от Boston Consulting Group (BCG), най-голямата международна компания, специализирана в управленско консултиране. Според проучването Световната купа ще добави 40 000 работни места в Северна Америка, а общият доход на работниците в целия регион ще се увеличи с $1 млрд. Освен това градовете домакини на турнира могат да очакват повишаване на икономическата активност в своите територия с $160-620 милиона Това ще доведе до нетен доход от приблизително $90-480 милиона на град.

4800 км разделят най-северната (Ванкувър) и най-южната (Мексико Сити) точки, където ще се проведат мачовете от Мондиал 2026. Приблизително същото разстояние между Москва и Доха – столиците на предишните два турнира. Трябва да се отбележи, че няма да се строят стадиони за Световното първенство през 2026 г. – всички арени вече са готови. Повечето от мачовете (60, ако форматът от 80 мача остане) ще се проведат в Съединените щати – в Щатите срещите ще се провеждат предимно на арени, които принадлежат на клубовете от Националната футболна лига (NFL).

Общо 11 стадиона в САЩ ще участват в 11 града – Атланта, Бостън, Далас, Хюстън, Канзас Сити, Лос Анджелис, Маями, Ню Йорк, Филаделфия, Сан Франциско и Сиатъл. Най-просторният от тях – „AT&T Stadium“ в Далас – ще могат да посетят 105 000 души. Ако на трибуните на арената дойдат поне 89 000 души, това вече ще е достатъчно, за да се счупи рекордът за посещаемост на Световното първенство (сега – 88 966). Финалът на турнира през 2026 г. е насрочен за Metlife Stadium в Ню Йорк (капацитетът му е 82 500). Домакини на първенството в Мексико ще бъдат три града – Гуадалахара, Мексико Сити и Монтерей, а в Канада срещи ще се организират в Торонто и Ванкувър. Мачът на откриването ще отиде при легендарния Ацтека.

Вашият коментар