Къде ще се проведе Световното първенство през 2026 г.?

За първи път в историята световното първенство ще се проведе на територията на три държави едновременно: САЩ, Мексико и Канада. През 2002 г. световното първенство беше домакин на две държави (Япония и Южна Корея), във всички останали случаи – една. Мачовете от Мондиал 2026 ще се проведат в 16 града. 11 от тях представляват САЩ (Сиатъл, Сан Франциско, Лос Анджелис, Канзас Сити, Далас, Хюстън, Атланта, Бостън, Ню Йорк, Филаделфия, Маями), трима представляват Мексико (Мексико Сити, Гуадалахара, Монтерей), двама представляват Канада ( Торонто и Ванкувър). Пет стадиона използват прибираща се покривна система.

Следващото Световно първенство е след малко повече от три години и половина. Следващият турнир в Северна Америка ще се проведе през лятото, връщайки се към традицията.

Очаква се това да бъде първият турнир с 48 отбора, като ФИФА обещава нов формат през 2026 г. Освен това за първи път в историята ще се проведе в три държави: Канада, САЩ и Мексико.

Това не е първият път, когато световното първенство се провежда в Северна Америка: Мексико го беше домакин през 1970 и 1986 г., а Съединените щати през 1994 г. Това обаче ще бъде първи път за Канада, която ще бъде домакин на квалификацията за първи път от 1986 г. насам.

Географията на турнира е много различна от Световното първенство през 2022 г.: всички мачове в Катар се проведоха в рамките на час един от друг.

Междувременно разстоянието между Ванкувър и Маями е зашеметяващите 2800 мили (4500 км), което означава, че това ще бъде най-голямата зона за домакинство на турнира.

Очаква се броят на участниците да бъде увеличен от 32 на 48 отбора. Окончателният формат на груповия турнир ще бъде обявен през 2023 г.

Вашият коментар