Най-възрастните участници на световно първенство по футбол

Не напразно Есам Ал-Хадари отлагаше пенсионирането си. Сега става ясно защо четирикратният шампион на Африка продължаваше да измъчва тялото си, изтощено от тренировки и мачове, докато връстниците му отдавна се бяха захванали с нещо по-безпроблемно. Той просто не можеше да хвърли ръкавици в килера, без да говори на главния турнир на планетата. Без Световното първенство феноменалната кариера на столетник номер 1 на египетския футбол щеше да излезе не само по-лоша, но и малко недоизказана. 2022 година през лятото в Русия 44-годишният вратар ставанай-възрастния участник на световни финали.
Най-възрастният дебютант на световно първенство

Дейвид Джеймс (Англия) – 39 години 321 дни

Отношенията с родния отбор на Джеймс се развиха изключително неравномерно. Имаше различни периоди в тях: мрачно очакване и страстна любов, втрисане и раздели – всичко е като в живота. Повече от една година Дейвид седеше „под“ известния съименник Seaman. Но когато спечели доверието на треньорския щаб, го запази – рядък случай! – дори след като напусна Висшата лига. От 1999 до 2007 г. само един играч е повикан в основния отбор на Англия от Чемпиъншип – Джеймс. Въпреки това, той прекара първия си „свят“, 2006 г. в Германия, изцяло на „банката“, гледайки как Робинсън хваща топки.

Давид дължи на Фабио Капело възстановяването на позициите в групата на „трите лъва“ и в крайна сметка дебюта си на световното първенство. Италианецът не само върна Джеймс в „националната“ рамка след почти тригодишно отсъствие, но и му даде символичен първи номер в националния отбор. Джеймс гледа първия кръг на Световното първенство през 2010 г. като зрител, но само той игра от втория. С ветеран в тила, Англия стигна до нула с Алжир, победи минимално Словения (1:0) и загуби тежко от Германия (1:4). На това международната кариера на Давид приключи, но той все пак успя да запише името си в историята – като най-възрастния дебютант на Световно първенство. Ал Хадари има шанс да даде името си на рекорда, като го актуализира повече от пет години.
Най-възрастният участник във финалния етап на Световната купа

Фарид Мондрагон (Колумбия) – 43 години и 3 дни

Двама колумбийски футболисти в историята (Валдерама е другият) са участвали в пет квалификационни кръга за Световното първенство и само един, Мондрагон, в шест. Хосе Пекерман заведе Фарид на турнира в съседна Бразилия, до голяма степен в знак на признателност за услугите му. Но веднага щом се появи такава възможност, той позволи на вратаря да постави рекорд от планетарен мащаб. Влизайки като резерва срещу японците в третия кръг, Мондрагон взе титлата най-възрастен участник в турнира от легендарния камерунски голмайстор Роджър Мил. В този статус един стар познайник на Валери Непомнящи премина две десетилетия – от паметното световно първенство през 1994 г. в САЩ.

Повече Мондрагон не игра за националния отбор, но за това петминутно уважение беше безкрайно благодарен на аржентинския мистър.

Най-възрастният участник в квалификационния турнир на световното първенство

Тейлър Макдоналд (Американски Вирджински острови) – 46 години 175 дни

И още една забележителност за египетския „дядо“, ако два световни рекорда изведнъж се окажат недостатъчни за него. В момента най-възрастният участник в турнира (включително квалификационните кръгове) е някой си Тейлър Макдоналд. Как, не сте чували това име-фамилия? Нищо изненадващо. Родом от Тринидад и Тобаго, който бяга за аматьори до 40-годишна възраст, е трудно да си представим по-обикновена биография. Но той беше този, който през февруари 2004 г. ръководи най-добрите ветерани на Световното първенство. Последният път за отбора на Американските Вирджински острови срещу Сейнт Китс и Невис Тейлър игра на 46 години и 175 дни. Гостите хвърлиха четири сухи топки на съперника, но на кого му пука? Не те влязоха в историята, а защитникът Макдоналд.

Ще бъде малко жалко, ако това, единственото постижение в живота на човек, скоро се обезцени. От друга страна, рекордите съществуват, за да се повтарят и бият – иначе какъв е смисълът от тях?
Топ 10 на най-възрастните участници във финалния етап на Световната купа

1. Фарид Мондрагон (Колумбия) – 43 години и 3 дни
2. Роджър Мила (Камерун) – 42 години, 1 месец и 8 дни
3. Пат Дженингс (Северна Ирландия) – 41г
4. Питър Шилтън (Англия) – 40 години 9 месеца 19 дни
5. Дино Дзоф (Италия) – 40 години 4 месеца 13 дни
6. Али Бумнижел (Тунис) – 40 години 2 месеца 10 дни
7. Джим Лейтън (Шотландия) – 39 години 10 месеца 30 дни
8. Дейвид Джеймс (Англия) – 39 години 10 месеца 26 дни
9. Анхел Лабруна (Аржентина) – 39 години 8 месеца 18 дни
10. Жозеф-Антоан Бел (Камерун) – 39 години, 8 месеца и 16 дни
…46. Лев Яшин (СССР) – 36 години 9 месеца 6 дни

Вашият коментар