Световно първенство 2022 Катар

Световното първенство по футбол 2022 се провежда в Катар.

На 2 декември 2010 г. тази държава е избрана за организатор на първенството пред Австралия, САЩ, Южна Корея и Япония. Това е първият финален турнир за световната купа, който се провежда в арабския свят и в страна с мюсюлманско мнозинство. Това е и второто световно първенство, което се провежда изцяло в Азия след турнира през 2002 г. в Южна Корея и Япония (на световното в Русия имаше мачове и в Екатеринбург, който се намира в Азия). Този турнир е последният, който включва 32 отбора, а за 2026 г. се планира да се състезават 48 отбора.

За първи път световното първенство не се провежда през май, юни или юли. Турнирът е насрочен за края на ноември до средата на декември. [1] Той се играе в съкратен срок от 28 дни, като финалът е определен за 18 декември 2022 г., на който ден е и националният празник на Катар.

По време на надпреварата са постигнати редица рекорди. Със своите 172 гола, първенството става най-резултатното в историята. Лионел Меси се превръща във футболистът с най-много мачове на световни финали. Това е най-скъпата надпревара (с похарчени над 220 млрд. щ.д.) и най-гледаната, както пред екраните, така и по стадионите. За първи път изцяло дамска съдийска тройка ръководи мач от Световно първенство по футбол за мъже.

Обвинения за корупция са отправени във връзка с това как Катар спечелва правото да бъде домакин на събитието. Вътрешното разследване и доклад на ФИФА оневиняват Катар, но главният разследващ Майкъл Дж. Гарсия охарактеризира доклада на ФИФА за своето разследване като „материално непълен и погрешен“. На 27 май 2015 г. швейцарски федерални прокурори започват разследване за корупция и пране на пари, свързани с определянето на домакинството на Световните купи през 2018 и 2022 година.

Вашият коментар